Snabbt Gott Billigt och n​yttigt

   Välkomnar till Asia Express Restaurang upplevs som lugn och vänlig för de nordiska smaklökarna och skiljer sig från många övriga delar av Asien där smaklökarna utsätts för en tur på bergochdalbana. Och med sin betoning på ris och grönsaker, minimala användning av olja, och med kött mer som smaksättare än huvudrätt har Asia Express restaurang troligtvis det mest hälsosamma köket på planeten.

    I Asia express föredrar man arom framför hetta och citrongräs, ingefära, mynta, thaibasilika och stjärnanis är smaker som sätter tonen i många rätter. Liksom i alla länder är maten påverkad av geografi och historia och Vietnam kan grovt delas in i det norra och det södra köket. I nord är maten starkt influerat av Kina och här används svartpeppar snarare än chili för att spetsa till maten. I syd är portionerna större men färre och till många rätter får du automatiskt in ett helt fat med grönsaker och färska örter. Här händer det också att curry och exotiska frukter används i matlagningen.

     Liksom i hela sydöstra Asien är ris en viktig komponent. Nudlar är dock en minst lika viktig basföda och många vietnameser skulle kunna äta nudlar morgon, middag och kväll. Nudlar serveras torra, blöta, i soppa eller bredvid. De finns i många olika former och tjocklekar och görs av vete, ris eller mungbönor.

    Det finns över 1 500 "officiella"  maträtter – och förmodligen lika många inofficiella. Förenande är att många av dem på något sätt är tillagade med ”nouc mam”, en fisksås som är den mest typiska av alla Asiatisk smaker.